Gå til indhold Slice Created with Sketch.
Video Sammen om dansk film, musik og tv
© Nordisk Film/DR/Meta Film/A. Film

Kampagnen 'Sammen om dansk film, musik og tv' er et opråb til politikerne om at huske at værne om original dansk indholdsproduktion, og den forsøger at skabe opmærksomhed om det, der er på spil, hvis ikke politikerne handler.

For meget er i dag på spil for dansk film, musik og tv. Flere og flere vælger udenlandske streamingtjenester til og tv-pakker fra. Og det går ud over finansieringen af dansk indhold og public service.

Et nyt medieforlig skal sikre det, vi er sammen om

Originalt dansk tv-indhold, herunder public service-indhold, er lavet til os og forholder sig til os. Det er tv-indhold, der binder os sammen og giver os en fælles og troværdig reference. Det er en del af vores sammenhængskraft og demokrati.

Det kulturelle kredsløb inden for tv-markedet finansierer det originale danske tv-indhold. Men dette kredsløb er under pres. De klassiske tv-distributører mister nemlig kunder til de internationale streamingtjenester.

Fald i finansiering af originalt dansk indhold og public service-indhold

Det betyder, at finansieringen fra de klassiske tv-distributører falder år efter år, og vi mister finansiering af originalt dansk tv-indhold. Det betyder også, at den infrastruktur, hvor tv-distributørerne har leveret public service-indhold til de danske husstande, er på vej mod 50 procent, så vi også mister udbredelse af public service-indhold. 

Det kommende medieforlig må forholde sig til streamingtjenesterne og de nye tider.

Forslag til en ny medieaftale

Skabende og udøvende kunstnere samt tv-, film- og musikproducenter har i fællesskab i regi af Copydan Verdens TV derfor følgende forslag til en ny medieaftale:

  1. Forpligt streamingtjenesterne til at betale 7 pct. af deres omsætning til nyt, originalt dansk indhold

  2. Respektér den danske rettighedsmodel

  3. Styrk de aktører, som formidler public service-indhold til alle deres kunder

  4. Få public service-tv-arkivet (kulturarven) hos DR ud til alle danskere

"Der kommer til at mangle penge til originalt dansk indhold"

Skabende og udøvende kunstnere samt tv-, musik- og film-producenter står sammen i et opråb til politikerne om at huske at værne om original dansk indholdsproduktion.

Læs hele pressemeddelelsen

Markant fald i udbredelsen af tv-pakker truer dansk indholdsproduktion

90 procent

af danske husstande havde en tv-pakke i 2015

Langt de fleste danske husstande havde i 2015 en tv-pakke fra en tv-distributør. Rettighedsmidlerne fra de danske distributører er med til at bære investeringerne i nye, originale danske indholdsproduktioner og dermed det indhold, vi er sammen om her i landet.

54 procent

forventes at have en tv-pakke i 2026

En fremskrivning viser, at det i 2026 kun vil være 54 pct. af de danske husstande, som har en tv-pakke. Faldet i husstande med en tv-pakke fra en tv-distributør medfører et tilsvarende fald i finansieringen af originalt dansk indhold, som forsvinder ud af det kulturelle kredsløb.

Snart er det kun hver anden husstand, der har en tv-pakke

Alt det vi er sammen om. Se kampagnevideoerne her:

© Olsen Banden/Nordisk Film
Sammen om dansk film, musik og tv, Olsen Banden, Nordisk Film

Må jeg være fri! Men ikke for den danske filmskat

Ikoniske karakterer, replikker og kendingsmelodier forsvinder ikke bare sådan lige. Derfor er vi stadig på fornavn med både Egon, Benny og Keld efter alle de år. Skidegodt, Balling og Bahs!

© Matador/DR
Sammen om dansk film, musik og tv, Matador, DR


De gode fortællinger samler os

Vi har vel alle haft lyst til at lave en Maude i ny og næ. Men alle de gode fortællinger, der samler os, kommer man ikke sovende til.

© En frygtelig kvinde/Nordisk Film
Sammen om dansk film, musik og tv, En frygtelig kvinde, Nordisk Film

Indhold vi spejler os i

Dansk film, musik og tv giver os fortællinger, som vi spejler os i. Nogle gange vækker det genkendelse, andre gange udfordrer det vores vante forestillinger. Og ofte starter det samtaler.

© Doggystyle/DR
Sammen om dansk film, musik og tv, Doggystyle, DR

Et mangfoldigt og alsidigt udsyn

Selvom Danmark er et yndigt lille land, kan der til tider føles langt mellem land og by. Dansk film, musik og tv er med til at udvide vores fælles horisont. Uanset om du er en københavner-feministtype eller en provinsfar.

© Ditte og Louise/Nordisk Film
Sammen om dansk film, musik og tv, Ditte og Louise, Nordisk Film

Fælles fortællinger skaber større forståelse

Vi forstår hinanden lidt bedre, når vi giver os tid til at lytte. Dansk film, musik og tv sætter gang i samtaler, så der er plads til flere nuancer.