Årsrapporter for Copydan Verdens TV
På denne side finder du årsrapporter, der redegør for Copydan Verdens TV's økonomi.
Årsrapport 2023 for Copydan Verdens TV
- Overordnet kan følgende fremhæves:
Husstande med en tv-pakke bruger både flow-tv og on demand i stigende grad - Nettovederlaget til rettighedshaverne er faldende
Husstande med en tv-pakke bruger både flow-tv og on demand i stigende grad
Husstande med en tv-pakke fra en kommerciel tv-distributør har et stort tv-forbrug, også når man ser tilbage over tid.
De forbrugere, som har valgt at betale for en tv-pakke med flow-tv-kanaler, bruger flow-tv meget. Det nyeste Nielsen-data* anviser et forbrug på 222 minutter pr. dag i gennemsnit i 2023, hvor det i 2022 var 219 minutter pr. dag. Det danske indhold står for en meget stor del af brugen og hovedparten af seeningen er på andet end sport.
Husstande med en tv-pakke fra en tv-distributør har også taget on demand-brug til sig. On demand-brugen af serier, film, shows mv. fra tv-sendefladerne er vokset eksplosivt de seneste år, og i 2023 udgjorde on demand-brugen således et 3-cifret milliontal aktiveringer.
Det samlede tv-forbrug for både flow-tv og on demand for husstande med en tv-pakke er således fortsat stigende.
*Kilde: Nielsen seertalsmåling (Danskere 3+ med betalings-tv, Live/VOD/Other/Playback)
Nettovederlaget til rettighedshaverne er faldende
Tv-distributørernes betaling til rettighedshaverne i regi af Copydan opgøres pr. husstand, der har en tv-pakke. Dvs. betalingen til rettighedshaverne følger antallet af husstande med tv-pakker. Der er fortsat et fald i antallet af husstande, der vælger at have en tv-pakke. I 2023 var der således en nedgang på ca. 5,8 % i antallet af husstande med en tv-pakke.
Når faldet trods alt ikke er større og der fortsat er ca. 1,5 mio. husstande med en tv-pakke i Danmark, så skyldes det, at tv-distributørerne over tid har valgt at tilkøbe rettigheder til on demand-brug, så tv-pakken i dag giver adgang til både flow-tv og on demand. Uden on demand var antallet af husstande med en tv-pakke givet markant mindre, da on demand-brug efterspørges og er vokset væsentligt over årene.
Betalingen til rettighedshaverne indekseres årligt efter nettoprisindekset, som er et indeks som følger inflationen. Indekseringen af priserne i 2023 har været ekstraordinær høj (8,8%) på grund af den særegen høje inflation. I 2023 blev der afregnet vederlag fra tidligere år, og denne engangsbetaling medfører en stigning i 2023. Den høje indeksering på grund af den høje inflation og engangsbetalingen på grund af vederlag fra tidligere år indebærer en samlet stigning i vederlaget ekskl. renter fra 2022 til 2023 på 70,5 mio. kr. Ses der bort fra indeksregulering og vederlagsforskydninger, så har vederlaget til rettighedshaverne været faldende siden 2019.
De danske tv-distributører betalte i 2023 1.166,7 mio.kr. i vederlag til skabende og udøvende kunstnere samt til tv-, musik- og filmproducenter for at kunne bruge deres indhold. I 2022 var tallet 1.107,9 mio.kr. svarende til en ændring på 5,3 % inkl. fortidsbetalinger og indeksering. I vederlag fra andre end de danske tv-distributører blev der i 2023 betalt 77,5 mio.kr. I 2022 var tallet 65,8 mio.kr. svarende til en ændring på 17,7 %. Det samlede vederlag (ekskl. renter) udgør herved i 2023 i alt 1.244,2 mio.kr.
Copydans virke - en grundpille i det kulturelle kredsløb i Danmark
I EU er der gennemført ensartede regler for rettighedsorganisationer som Copydan omkring transparens mv. og formelt gennemføres dette via den årlige rapportering. Årsrapporten indeholder således en udførlig beskrivelse af, hvordan vederlagene er fordelt på de enkelte medlemsorganisationer. Specifikationerne er opdelt på vederlag, der fordeles til medlemsorganisationer og samarbejdspartnere samt vederlag, der afregnes til udenlandske kollektive forvaltningsorganisationer. Oversigten over fordelte og udbetalte vederlag til medlemsorganisationerne ses på side 24 i årsrapporten.
På hjemmesiden kan man læse meget mere om foreningens arbejde, rettighederne, betalingerne og om hvordan vederlagene er en grundpille i det kulturelle kredsløb i Danmark og er med til at sikre, at skuespillere, musikere, filmfotografer, instruktører, journalister, manuskriptforfattere, musikselskaber, tv-producenter og mange andre kunstnere og kulturproducenter samlet får en fair betaling for deres arbejde og værker, når virksomheder laver forretning på deres indhold.