Gå til indhold Slice Created with Sketch.
Om NabolandsKanalerne Et fælles holdepunkt for alle generationer.
© Fenris Film / Copydan Verdens TV
Lykke Friis om NabolandsKanalerne

Mange husker sikkert dengang, hvor nabolandskanaler var noget, man så via en god antenne på taget. Da der kun fandtes meget få kanaler herhjemme, kunne dem, der boede tæt på grænsen, "se med ind over hækken" ved at fange tv-signalet fra Norge, Sverige eller Tyskland.

I dag kan danskere i hele landet tage nabolandskanaler, hvis de abonnerer på en tv-pakke gennem en tv-distributør eller en antenne- eller boligforening. Og det er ikke kun et levn fra antennedagene, men derimod en kilde til serier, film og dokumentarer af høj kvalitet. Og så er det et vindue ind til vores naboland og et indblik i vores kulturelle forskelle og ligheder og samhørighed med vores tætteste nabolande.

Vi kan genkende os selv på tv-skærmen

For ser vi mod de mennesker, der bor på den anden side af grænsen, vil vi ofte genkende en hel del.

Ikke bare er Tyskland vores største handelspartner, det tyske mål er også den sproglige nabo, der historisk har haft størst indvirkning på vores sprog. Tyskland er vores kilde til lutheranismen, juletræet og arbejderbevægelsen og vores litterære traditioner og det moderne universitet.

Exit 2023 | © Fremantle/NRK
Tobias Santelmann og Jon Øigarden i NRK's dramaserie Exit

Og vi har ikke bare en bro, der fører til Sverige. Danmark og Sverige har bygget velfærdssamfund, der på mange måder ligner hinanden, udviklet en fælles nordisk krimistil og opbygget en lang række brancher, hvor viden og kompetencer bevæger sig frit og understøtter udvikling på hver side af grænsen – turismeindustrien, lægemiddelindustrien, film og tv.

Når vi ser tv fra vores nabolande, så kan vi jo genkende os selv. Og det er sundt.

Karen Ellemann | Generalsekretær, Nordisk Ministerråd

Sidst men ikke mindst er Norge mere end et velkendt naboland. Det er et land, vi deler så meget af vores historie med, at vores største dramatiker, Ludvig Holberg, var norsk, og vores skriftsprog blev deres skriftsprog. Ligesom norske dramaserier senere skulle blive det helt store samtaleemne her til lands blandt unge Skam-fans og Exit-fans i alle aldre.

Du får film, serier og dokumentarer om det, du kender

NabolandsKanalerne er med til at opretholde det fællesskab, vi har med vores naboer.

Nabolands-tv sikrer, at viden, ideer og samfundsudvikling kan bevæge sig på tværs af grænser. Nabolands-tv er at få mere af det, man kender og elsker, og blive udfordret og se sig selv i et nyt lys, når naboerne så alligevel nogle gange gør tingene lidt anderledes.

Naboer kan altid noget, man ikke kan, fordi naboer er forskellige. Og derfor kan man altid lære noget af en nabo.

Lykke Friis | Direktør, Tænketanken Europa

Nabolands-tv er drama og krimi. Store film og serier om samfund, der ligner vores, skrevet i en tradition, som vi deler. Det er store produktioner, der ligner dem, du kender fra dansk tv.

Nabolands-tv er stærke dokumentarer. Det er det overvældende udbud af dokumentarer og aktualitet fra et land på Tysklands størrelse, og det er med de skandinaviske landes videns- og livsstilsprogrammer. Det er tv om emner, der ofte er lige så aktuelle her til lands som i nabolandet.

Og så er det public service og fællesskab. Tv, der handler om vores del af verden, og som er med til at gøre vores sprogområde, kulturelle forståelse og samhørighed med nabolandene større.

NabolandsKanalerne er ikke kun til lyst. Det er underholdning og lidt til.

Fordi du tilhører mig 2020 | © SWR/FFP New Media GmbH/Bernd Spauke
Fordi du tilhører mig film på ard 2020